– 1 kg. peşte fiert
– 300 g. peşte crud
– 500 g. ceapă
– 300 g. morcovi
– 200 g. cartofi
– faină sau pesmet
– usturoi, după gust
– pătrunjel verde şi mărar
– sare, piper, după gust
– apă minerală (o cească)
– bicarbonat de sodiu (o lingură)
– ulei
Mod de preparare:
Peştele se curaţă de solzi, de aripioare şi intestine, se dezosează (e de preferat să se folosească peşti fără oase -şalău, macrou, sau fileuri de peşte cu oase fine -crap, ştiucă, caras).
Se fierbe peştele în apa cu sare, se scurge bine şi se dă prin maşina de carne sau se macină cu robotul de bucătărie.
Se curaţă ceapa şi se toacă mărunt; se dinstuie în puţin ulei şi se sărează. Se lasă la răcit şi se scurge bine într-o sită.
Se dau morcovii pe răzătoare şi se călesc într-o tigaie cu puţin ulei; se sărează.
Se curăţă cartofii, se dau pe răzătoare şi se pun la scurs într-o sită cu tifon. După ce se scurg bine, se stoarce şi tifonul (cu compoziţia de cartofi), foarte bine, în mâini.
Se amestecă toate ingredientele de mai sus într-un vas încăpator (se frământă cu mainile). Se adaugă pesmet sau faină, pentru a obţine o compoziţie cât mai omogenă. Se adaugă pătrunjel şi mărar tocat, după gust. Se condimentează bine, se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu, nestins.
Peştele crud se toacă mărunt şi se adaugă compoziţiei (peştele crud are rolul de a lega compozitţia).
Se framantă totul foarte bine cu puţin ulei (o lingură, două) şi apa minerală până când se leagă bine compoziţia; se lasă la odihnit câteva minute (10-15 minute).
Se pune ulei la încins. Se formează cu mâinile unse chifteluţe de mărime potrivită (se aşează pe o tavă unsă cu ulei, până când se-ncinge uleiul din tigaie). Nu se dau prin faină!
Se prăjesc în uleiul încins până când se rumenesc bine. Nu se întorc cu furculiţa, ci doar se miscă tigaia pentru a se coace uniform.
Se scot cu o paletă şi se pun la scurs pe hârtie absorbantă.
Se schimbă hârtia de mai multe ori, dacă e cazul, pentru ca chifteluţele să nu fie uleioase.
S-aveti poftă! 

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu