Ingrediente:
● 3-4 kilograme de burtă de vită,
● 1 os de vită - aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie să fie cu carne,
● 1 lingură rasă de boabe de piper,
● 4 foi de dafin,
● 2 morcovi,
● 2 linguri de ulei,
● 1 căpăţână de usturoi - vreo 10 căţei,
● 8 gălbenuşuri,
● 500 de grame de smântână cu minimum 30% smântână
● sare, piper, oţet.
Mod de preparare:
Într-un vas încăpător, puneţi carnea de burtă de vită şi acoperiţi-o cu
apă, în care dizolvaţi, în prealabil, 1 linguriţă cu vârf de bicarbonat
de sodiu, lăsând-o astfel cam 2-3 ore la frigider, după care o limpeziţi
foarte bine.
Apoi, tăiaţi burta în bucăţi de dimensiunea unei palme şi puneţi-o la fiert împreună cu osul de
vită, boabele de piper şi frunzele de dafin, precum şi o lingură bună de
sare.
Odată fiartă burta, se strecoară de zeamă, care se păstrează, se
îndepărtează boabele de piper şi frunzele de dafin, precum şi osul de
vită, care nu mai are nicio utilitate, şi se lasă burta să se
răcorească.
Atunci când nu mai arde la degete, burta se taie în “tăiţei” de aproximativ 8-10 centimetri lungime şi 0,5 cm. grosime:
Se aduce la fierbere zeama şi se adaugă tăiţeii de burtă. Apoi, morcovii
care au fost curăţaţi în prealabil se rad şi se călesc, până se
înmoaie, în cele două linguri de ulei. Se adaugă morcovii căliţi în
ciorbă şi se mai dau în câteva clocote 2 minute, iar apoi se trage de pe
foc.
Se pregăteşte mujdeiul din usturoiul fin tocat şi câteva linguri de apă
foarte rece. Se adaugă mujdeiul în ciorbă şi se potriveşte gustul de
sare şi piper. Se bat gălbenuşurile cu smântâna, după care se diluează
amestecul de smântână şi gălbenuşuri cu un polonic de zeamă fierbinte,
apoi se adaugă la ciorbă.
Se poate drege gustul ciorbei cu oţet atât la întreaga cantitate, cât şi
de către fiecare, după gust, în propria farfurie. Se serveşte
fierbinte, opţional presărată cu ceva pătrunjel verde tocat.
Poftă mare să aveţi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu