Ingrediente:
- 1 pui întreg, curăţat de pene, cu sau fără măruntaie (mai puţin ficatul)
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 sfert de rădăcină de ţelină
- 2 cartofi
- 1 ardei gras
- 6 căţei de usturoi
- 5 linguri de oţet
- 600 grame smântână grasă
- 1 lingură de făină
- 3 gălbenuşuri de ou
- 3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)
Preparare:
Puneţi la fiert puiul în 8 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare..Fierbeţi pasărea timp de 30 de minute, luând spuma des. Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.Ceapa o tacaţi, cartofii şi morcovii îi tăiaţi în cubuleţe mari, iar pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.
Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei iar apoi adăugaţi cartofii. Adăugaţi legumele în oala în care fierbe puiul şi fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.Trageţi oala de pe foc, scoateţi pasărea din supă şi dezosaţi-o, iar mai apoi rupeţi carnea fâşii.
Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă. Adăugaţi oţetul în supă şi amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.
Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic. Asezonaţi cu sare şi oţet – dacă mai e cazul – după gust. Opriţi focul şi adăugaţi verdeaţa tocată.
Ciorba rădăuţeană de pui se serveşte fierbinte, cu ardei iuţi, smântână şi mujdei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu